Otevírací hodiny - Po-Pá: 11.00 - 15.00
                                                                    Lužánecká 4, BRNO

Sušenky s černým pepřem

  • 240 g celozrnné hladké mouky
  • 50 h hladké mouky
  • 2 čl soli
  • ½ pl černého nebo zeleného pepře, nahrubo rozdrceného
  • ¼ čl jedlé sody
  • 4 pl rozpuštěného másla nebo oleje
  • 2 pl jogurtu
  • 90 – 105 ml teplé vody
  • olej na smažení

V míse smíchejte mouky, sůl, pepř a sodu. Přidejte máslo nebo olej a konečky prstů vypracujte směs podobnou hrubé strouhance. Jogurt smíchejte s vodou a nalijte do mouky. Zadělejte tuhé těsto, přikryjte je utěrkou a nechte 30 minut stát. Potom jej rozdělte na tři části, dvě zakryjte a zbylou vyválejte na čtverec nebo kruh asi 3 mm tlustý. Vykrájejte z něj asi 5 cm kolečka nebo jiné tvary. Takto zpracujte veškeré těsto. Kolečka dejte na velký tác a nožem nebo vidličkou v nich udělejte na několika místech ozdobné tečky nebo zářezy. V pánvi rozehřejte na vysokou teplotu asi 2,5 cm vrstvu oleje. Kolečka smažte asi po dvanácti kouscích 4 minuty na každé straně. Jejich barva by neměla být hnědá, ale zlatavá. Vyberte je děrovanou lžící a osušte papírovými ubrousky. Dobře zabalené by sušenky měly vydržet 2 – 3 týdny.

Copyright haribol.cz © All Rights Reserved.