Otevírací hodiny - Po-Pá: 11.00 - 15.00
                                                                    Lužánecká 4, BRNO

Kuchař, poloviční lékař

S přibývajícími vegetariánsko-kulinářskými zkušenostmi, možná zrealizujete toto známé úsloví.

Je čas zeleniny, ovoce a vůbec všeho pro zdravou bezmasou stravu. Dnes použijeme toho čeho je letos opravdu hodně, ostatně jako každý rok tedy jablek.

Jablkové „čatný“, tato jablková preparace se hodí jako zpestření hlavního chodu či s plackami nebo palačinkami jako lehký dezert.

Jablkové čatný

  • 6-20 jablek, zbavených jadřinců, mohou ale nemusí být oloupány, nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 čaj. lž. zázvoru
  • 1 kousek, 5 cm skořicové kůry, když nemáš, dej 1 čaj. lž.mleté
  • 1 čaj. lž. anýzu
  • špetka čili, dle chuti, když pro děti, tak ne
  • 5 hřebíčků
  • 1 čaj. lž. kurkumy
  • špetku asofoetidy, když máte
  • voda na podlití, 1-3 dcl, podle množství jablek
  • cukr, 4 pol. lžíce – 1,5 dcl

Postup:

do dostatečného hrnce dát olej a rozehřát ho, přidat anýz a skořici kusovou, krátce restovat a nespálit, poté přidat hřebíček a všechno ostatní práškové koření, po krátkém orestování přidat jablka, restovat asi 3 minuty a podlít vodou, aby se nepřipálilo, voda podle množství jablek, dusit 20-30 minut , dusit znamená, musí jemně bublat pod pokličkou, voda prosvítá mezi jablky, ne jako polévka.

Poté přidáme cukr a míchajíce vaříme bez pokličky dokud nezhoustne,podáváme v pokojové teplotě. Podáváme na rýži, k rýži, jak je libo. Vynikající se smaženými plackami „purí“.

I samotné jako přesnídávku. Podporuje správné trávení.

Copyright haribol.cz © All Rights Reserved.