Otevírací hodiny - Po-Pá: 11.00 - 15.00
                                                                    Lužánecká 4, BRNO

Pomerančová halva (desert)

  • 1 hrnek krupice
  • 1 hrnek cukru
  • 70 g másla
  • 2 hrnky mléka
  • 1 pomeranč
  • ¼ čajové lžičky mletého kardamonu (dle volby)
  • ½ čajové lžičky vanilkového cukru
  • rozinky a vlašské ořechy

V tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme krupici a pozvolna pražíme minimálně 10 minut. V druhém hrnci necháme zkaramelizovat polovinu cukru, pak přilijeme mléko, přidáme druhou polovinu cukru a necháme projít varem.

Rozinky spolu s vyloupanými a nahrubo nakrájenými ořechy necháme namočit v horké vodě, aby změkly. Půlku pomeranče vymačkáme, druhou rozkrájíme na malé kousky.

Až bude krupice upražená, přilijeme opatrně mléko s cukrem a zamícháme (pozor na hrudky). Dáme znovu vařit na silný hořák, až se jednotlivá zrnka krupice začnou od sebe oddělovat (pokud by halva byla moc suchá, je možno dolít vodu). Přidáme rozinky a koření a sundáme z plamene. Nakonec jemně vmícháme pomeranče a pomerančovou šťávu.

Copyright haribol.cz © All Rights Reserved.